GGD-kantoor Sint-Jacobus stichting, Den Haag
532
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-532,bridge-core-2.3.3,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-1.11.0,qode-theme-mcpherson's,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

GGD-kantoor Sint-Jacobus stichting, Den Haag

inpassing in historisch centrum
Categorie
Utiliteitsbouw
Over dit project

Het gebouw voor de GGD Den Haag is in 2009 opgeleverd. Het bestaat uit een nieuwbouw deel en een vernieuwbouw deel met hiertussen een atrium. Dit Atrium is de hoofdentree van het gebouw. Voor gevoelige functies is er een aparte entree aan het Westeinde. Het oorspronkelijke Westeinde ziekenhuis lag van oorsprong daadwerkelijk aan het Westeinde. Een deel van dit ziekenhuis is bewaard gebleven: het G-gebouw. In de gevelwand van het G-gebouw lag het ketelhuis dat wat betreft verdiepingshoogten etc. niet meer functioneel te gebruiken was. Dit ketelhuis is daarom gesloopt hier kwam de vernieuwbouw. De nieuwe gevel moest passen bij het bestaande maar ook een eigen karakter krijgen, dit leverde een boeiende discussie op met de monumentencommissie, welstand en opdrachtgever. Uiteindelijk was iedereen tevreden. Een deel van het programma is in de vernieuwbouw aan het Westeinde gehuisvest, zoals de Reizigers vaccinatie deze is toegankelijk vanuit het atrium en Veilig thuis dat de eigen entree aan het Westeinde heeft.

 

De nieuwbouw staat op het binnenterrein van het Westeinde ziekenhuis. Hierin zijn hoofdzakelijk de kantoren van de GGD gevestigd gedeeltelijk in kantoor tuinen. De structuur van de verdiepingen is zo opgezet dat ze makkelijk te transformeren is naar een traditionele kantoor omgeving met aparte kamertjes of een behandelafdeling. De bovenste verdieping wordt verhuurd aan Effatha-Guyot, audiologisch centrum. Op de begane grond is de tuberculose afdeling van de GGD gevestigd. Vanuit het atrium heeft deze afdeling een eigen entree, op die manier wordt  vermenging met gezonde mensen tegen gegaan.