Nieuwbouw Winckelsteegh (Pluryn), Nijmegen
530
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-530,bridge-core-2.3.3,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-1.11.0,qode-theme-mcpherson's,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Nieuwbouw Winckelsteegh (Pluryn), Nijmegen

dagactiviteitencentrum in het bos
Categorie
Zorg
Over dit project

Dit project is een nieuwbouw voor een dagactiviteiten centrum voor Meervoudig Complex Gehandicapten (MCG) te Nijmegen. Het bestaat uit twee paviljoens. De opdracht was dat alle groepsruimten zouden moeten grenzen aan de buitenruimte, het bos. De beschikbare voetprint was echter te klein voor het hele programma op de begane grond.

 

Door om en om een halve verdieping uit te graven en daar tussen juist een halve verdieping op te hogen, liggen alle groepsruimten toch aan het bos. Dit heeft als bijkomend voordeel dat cliënten waarvoor een prikkelarme omgeving gewenst is, een verdiepte en dus extra beschutte buitenruimte kunnen krijgen. De gebouwen worden opgenomen in het bos, er is een geleidelijke overgang van binnen naar buiten en andersom.

 

De gebouwen worden ontsloten door lange hellingbanen. De wanden langs de hellingbanen van kaal beton met indirect daglicht van boven, worden gebruikt als expositie ruimte. Voor het personeel en mobielere cliënten zijn er trapjes die steeds maar een halve verdieping overbruggen. Zo kom je snel van de ene vloer naar de andere.

 

Alle ruimtes zijn gegroepeerd rondom een centraal middengebied en hebben door de split level opbouw visueel contact met elkaar. Dit middengebied is multifunctioneel te gebruiken als: ontmoetingsruimte, café en speel-o-theek. Het dagactiviteiten centrum biedt werk en cursusruimten voor jong en oud.