Moeder-Kind Centrum, Den Haag
417
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-417,bridge-core-2.3.3,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-1.11.0,qode-theme-mcpherson's,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Moeder-Kind Centrum, Den Haag

Haalbaarheidsstudie
Categorie
Haalbaarheidsstudie
Over dit project

Voor het Westeinde ziekenhuis hebben we een haalbaarheidsstudie gemaakt  voor een Moeder-Kind Centrum.  De locatie was gesitueerd naast een  3 verdiepingen hoog  ketelhuis. Hierdoor leek het onvermijdelijk  om een atrium te moeten toepassen, voor een beetje indirecte daglicht toetreding in de ruimtes grenzend aan het ketelhuis. Door een slimme technische ingreep was het mogelijk het ketelhuis te verlagen waardoor er geen atrium nodig is. Vrijwel alle ruimtes liggen zo aan de buitengevel  waardoor  overal  directe daglicht toetreding mogelijk is. Daglicht speelt een essentiële rol in het welbevinden van mensen, wat betreft gezondheid, tevredenheid en het reduceren van stress. Alleen op de begane grond, waar de kinderafdeling is gesitueerd, hebben we de binnenhof overdekt. Hierdoor omstaat er een prachtige speelhal met ongekende mogelijkheden. Dakkoepels en een pui naar een buiten speeltuin zorgen hier voor voldoende daglicht. Groot voordeel van deze hal is dat het geluid van de spelende kinderen beperkt blijft tot de begane grond.

 

De afdelingen kijken uit op een aantrekkelijke binnentuin of de omgeving. Omdat het gebouw aan de achterzijde van woningen komt te liggen hebben we diverse ingrepen gedaan om de privacy te verhogen en het uitzicht te verrijken. Aan de loopbruggen hangen grote plantenbakken met bamboe. We werken met grote overstekken en kleine balkons als overgang naar het openbare. Op de begane grond wordt het gebouw omzoomd door een duinlandschap, ook maken we decoratieve schuivende schermen voor de ramen. Deze schermen hebben samen met de overstekken tevens een zonwerende functie en dus een positief effect op het binnenklimaat.

 

Het gebouw is laag en compact waardoor er korte looplijnen zijn voor het personeel. Elke afdeling heeft zijn eigen verdieping waardoor er overal overzicht is. De plattegrond is carré- vormig waardoor er een rondloop ontstaat en alle voorzieningen binnen de afdeling snel te bereiken zijn. Bovendien hebben de diverse functies op elke laag dezelfde locatie wat de oriëntatie ten goede komt, maar door het regelmatige stramien zijn ze ook flexibel uit wisselbaar.

 

De kinderafdeling is gesitueerd op de begane grond waardoor er veel speelruimte mogelijk is. Op de 1e verdieping liggen snel bereikbaar voor de kinderartsen, de couveuse suites Op de 2e verdieping is de kraamafdeling gelegen met vergelijkbare suites als die op de couveuseafdeling zodat er overloop van de ene afdeling naar de andere mogelijk is Op de 3e zijn de verloskamers omdat hier ook de OK’s van het ziekenhuis zijn en de patiënt binnen 5 minuten op de OK kan liggen. Op de 3e verdieping is ook een kraamhotel met kamers met eigen buitenruimte. Op elke verdieping is er sowieso de mogelijkheid om naar buiten te gaan op een terras of tuin.

 

De diverse suites, couveuse-, kraam- en verlossuites worden uitgevoerd als luxe hotelkamers Alle techniek is weggewerkt in het meubilair en wordt alleen zichtbaar als dit nodig is. Ten behoeve van de flexibiliteit worden de kraam- en couveusesuites met dezelfde elementen uitgevoerd. Op elke kamer is mogelijkheid tot rooming in en zijn alle faciliteiten voor moeder en kind en partner. De materialisering en kleurstelling zullen per kamer verschillen net als thuis.